ponedjeljak, 10. listopada 2016.

KAKO SI (P)OSTALA MAJA


Dvi godine smo radili na njoj. Beba nam jednostavno toliko nije išla od ruke, da smo počeli sumnjat i u nas. Nakon 10 godina veze. Prošle jeseni otišli smo na putovanje i u posjet kumovima u Njemačku. Odlučili smo da se tribamo ozbiljno uvatiti posla. :)

Te večeri mi je reka da sam trudna. Nakon toliko pokušaja koji su bili neuspješni, samo sam odmahnula rukom i rekla mu da me ne zajebaje. Rekao je da je to dogovor između njih dvoje. Njegove male curice Maje i njega. Do dugo u noć smo razgovarali o tome kako oboje želimo nju i kako bi nam skroz naopačke izvrnula život baš kako treba. Da je baš žarko trebamo, da nam uljepša život poklanjajući svoj. Cijelo putovanje mi je govorija da se „uozbiljim“. Da sam trudna. Ponašala sam se uobičajeno čudno, ali nisam se htjela ponovo zavaravati. Toliko sam puta bila razočarana ishodom kroz naredni mjesec nakon upornih pokušaja, ali taj put me jako dobro „uvjerio“. Zbilja, 15 dana nakon, kada smo se vratili kući s putovanja, preuzimajući još jedne od nalaza pretraga koje sam radila ispitujući (ne)plodnost, odlučila sam napraviti test. Po ko zna koji put. I ta plava crtica koju nikada nisam vidila nije mogla biti jasnija. Dobila sam šok od sreće. Gledala sam u opis testa kao da ga nikad prije nisam radila ne vjerujući da je uopće moguće da se pojavi +. Trčeći prema njemu zna je o čemu se radi. Reka je, mrtav ladan: „A šta san ti ja reka?“. Ja sam samo njemo stajala u suzama radosnicama. Od tog trena sam se počela ponašati ka da sam u 8. misecu trudnoće. Došla sam kući i zagrnula se u dekicu čuvajući gestacijsku vrećicu staru 5 tjedana iako je vani bilo preko 25°C . Ugovorila sam pregled kod ginekologa koji je u roku od dva tjedna potvrdio trudnoću čuvši to malo srce. Lagano sam počela sa učenjem o trudnoći, o bebi, pripremama za veliki dan njenog dolaska na ovaj svijet i život s njon. Cijelu trudnoću smo odlučili ostaviti za iznenađenje njezin spol. Oboje smo žarko htjeli Maju, a sumnjali da je dječak za kojeg smo imali više opcija imena i onda nas je točno 40 tjedana nakon „kobne“ njemačke noći iznenadila svojom iznimnom ljepotom ta malena loptica, Maja.

A Maja, zašto Maja? Nitko u obitelji nije Maja. Osim nje sada. Ime je dobila jer se oboma sviđa otkada smo ikada pričali o imenima za djecu i jer obožavamo prelijepu Majku Prirodu, njezine vode i planine i oblake i plodnost. Obožavamo zemlju, u njoj raditi i njene lijepe plodove. Maja je u grčkoj mitologiji najstarija Plejada, jedna od sedam Atlantovih i Plioninih kćeri. Rođena je na brdu Kileni u Arkadiji te je stoga smatrana i planinskom boginjom. Maja je bila najstarija, najljepša i najsramežljivija. Također je i boginja polja. Maja u rimskoj mitologiji je božica prirode, plodne zemlje, prirasta i plodova. U hinduizmu Maja je božanstvo koje predstavlja iskonsku žensku prirodu, boginja iluzije i privida. Maja na hebrejskom znači “proljeće” ili “potok”, dok na staroperzijskom znači “velikodušan”. Zar nismo ovom preslatkom biću, malenoj emotivnoj račici, nadjenuli idealno ime? :)

Nema komentara:

Objavi komentar